Bil – B-körkort

Vägen till ditt körkort


Steg 1. Ansök om ett körkortstillstånd (Grupp 1) på Transportsyrelsen. Till ditt körkortstillstånd krävs ett syntest, det kan vi hjälpa dig med på Trafikskolan. Ring för att boka tid, 0142-12001.
Ska du övningsköra med en handledare privat? Då måste ni båda anmäla er till en introduktionskurs. Läs mer här.

Steg 2. Skriv in dig på Trafikskolan och meddela oss om du vill ta körkort för manuell eller automat.

Steg 3. Läs teori och övningskör parallellt. Anmäl dig gärna till våra teorilektioner, det underlättar när du ska plugga teori på egen hand.
Dina lektioner bokar du lättast på elevcentralen.se Det går också bra att boka via kontoret. (Enskild teori kan endast bokas via kontoret)

Steg 4. Dags för Riskutbildningarna! Riskutbildningarna är obligatoriska och innehåller två delar. Del 1 är teoretisk och handlar om trötthet, alkohol, andra droger och riskfyllda beteenden i trafiken. Del 1 kan gärna göras i början av utbildningen.
Del 2 (halkbanan) handlar om hastighet, säkerhet och körning i olika förhållanden. Halkbanan utförs i slutet av din utbildning, din lärare meddelar dig när det är dags att boka.

Steg 5. Boka tid för prov! Teoriprovet görs i Linköping eller Motala, körprovet görs i Mjölby. Trafikskolan hjälper dig att boka. Innan provet kan utföras ska alla moment i utbildningskortet och alla moment på elevcentralen vara godkända.

Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig.

Vill du komma igång redan nu? Välkommen att anmäla dig till nästa teorikurs!

Riskutbildning del 1B


RISKUTBILDNING 1B – ”RISKETTAN” – är en obligatorisk teoretisk utbildning när man tar sitt körkort för personbil. ”Riskettan” ger eleven kunskap och insikt om hur alkohol, droger och trötthet påverkar sin förmåga som förare samt hur man påverkas av attityder och beteenden. ”Riskettan” sker i grupp med maximalt 16 deltagare per tillfälle och utbildningstiden är tre timmar, exklusive raster. För att bli godkänd måste du som elev aktivt delta i de diskussioner och övningar som ingår i kursen. Det är du som tillsammans med resten av gruppen ska reflektera och diskutera kring de ämnen och frågeställningar som tas upp.

– Kursen sker på Trafikskolan. Fika och material ingår!
– Ta med ID till kursen.
– Kusen hålls så svenska.

Riskutbildning del 2B


RISKUTBILDNING 2 – ”HALKAN” –  är en obligatorisk praktisk utbildning när du ska ta ditt körkort för personbil. Som elev får du uppleva riskfyllda situationer i en trygg miljö. Målet med utbildningen på halkbanan är i första hand att skapa en medvetenhet om riskerna vid halt väglag och framför allt hastighetens betydelse. Efter genomförd utbildning ska man ha fått en ökad förståelse för hur viktigt det är att uppfatta och ta hänsyn till riskerna samt inse hur lätt det är att överskatta sin egen körförmåga.

Vi träffas på Thores Trafikskola för att gemensamt åka till Mantorp Park där halkan genomförs. Sammanlagda tiden vi är borta är ca 4h, inkluderat raster och restid.

Glöm inte att ta med ID till kursen!